Lyd og akustik

"Videnskaben om lyd" kaldes akustik, et ord der stammer fra det græske akoustos, som betyder "høre". Hvis vi i studiet af mekaniske vibrationer og udstråling af disse vibrationer gennem mekaniske bølger skal begynde med oprindelsen, har akustik haft vigtige anvendelsesmuligheder i næsten alle områder af tilværelsen.

Akustik er på den ene side en del af klassisk fysik, men på den anden side er betydningen under visse omstændigheder mere relateret til psykologi end fysik. Som det er tilfældet for de fleste andre dele af fysik videnskaben, er de fleste akustiske forhold målbare. Tolkningen af målingsresultaterne er imidlertid ikke altid så ligetil.

Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Akustik er en nødvendig designfaktor ligesom brandsikring eller lysforhold. Akustik er imidlertid ved at blive en mere og mere vigtig kvalitetsparameter for byggemiljøet.

Problemet er imidlertid, at der stadigvæk er nogen forvirring om god akustik. Den ønskede virkning af akustik vil naturligvis altid afhænge af funktionen eller formålet med rummet. Akustik, der opfylder kravene i en koncertsal, er ikke hensigtsmæssig i et klasseværelse. Alle krav til akustik er udtrykt som fysiske, målbare mængder, f.eks. efterklangstid. Problemet er, at selv om disse krav er opfyldt, betyder det ikke nødvendigvis god akustik. Vi kan nemt definere byggeakustiske krav som minimum lydisolering eller tilladte støjniveauer. Men for rumakustik er situationen mere kompliceret. Vi kan angive efterklangstiden, men vi kan ikke angive, at rummet skal lyde naturligt.

Målet med denne gennemgang af akustik er ikke at give et fuldstændigt kursus i akustisk design, men at fokusere på aspekter af rumakustik og materialeegenskaber til forskellige opgaver.